In kallbrästo

I år har vi  haft en någorlunda normal vinter med lagom mycket snö.  Inte heller har det varit så många illvedär med snöyra och trafiksvårigheter.  Men nu när vi börjat vänta på våren fick vi in rikti kallbrästo, alltså en ordentlig period med kallt väder.  Det är inte ofta man hör ordet brästo mera, men få se om någon känner igen det.  Man kan också ha en fytjyylningsbrästo (en period av förkylning).

Merparten av mars har gått och idag har vi vårdagjämning, som brukar vara en milstolpe på vägen.  Nu finns dock ingen vårkänning utan de kalla nätterna håller i sig och fast solen skiner om dagarna orkar den inte börja smälta snön.

Nu är det bara att hoppas att påsken för med sig ett omslag i väderleken om vi ska få glaa sjöö till 25 april.  Inlägg om det finns här tidigare i samband med första takdroppet.

Googlad bild av solnedgången dagen innan vårdagjämning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5 tankar på “In kallbrästo

  1. måsa-mållon

    Vet inte om jag hört kaldbrästo. Däremot har vi verbet ”bräst”. ”On brästa tiel”, nåt i stil med att hon tog i ordentligt,kan vara med röstresurserna,men också med nåt man gör.
    ”Glaadvatni” pratar vi om,när isen är borta.

    Gilla

    Svara
  2. PJ

    Kallbrästo har jag hört men använder det inte själv.
    Du skrev att vårdagjämningen inträffar imorgon, alltå den 21 mars men är det inte idag som det sker, den tjugonde?

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    PJ

    Där har vi en som känner till ordet, i alla fall!
    Bra du märkte faktafelet, som beror på att jag skrev inlägget i går kväll och inte tänkte tillräckligt långt. Brukar skriva på kvällarna och spara utkastet så är det klart för publicering på morgonen. Ska ändra i inlägget så det blir rätt dag.

    Gilla

    Svara
  4. Pingback: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » K

Lämna en kommentar