Mondääning

För sisådär femton år sedan visste knappt någon vad outfit betyder, medan ordet numera har införlivats nästan helt i svenska språket. Mycket tack vare modebloggarna. Förr hade vi betydligt enklare ord i sammanhanget: klädsel, utstyrsel, stass eller mundering.

Mundering eller mondääning är alltså ordet för dagen. De senaste dagarna har bjudit på låga temperaturer och regn, så mondäänjin för min del har sett ganska märklig ut. En tunn dunjacka och bekväma mjukisbyxor har kombinerats med regntåliga plastsandaler för att undvika skobyte vid varje utgång med hundarna. Gummistövlar är överkurs, det är ju ändå sommar …

Ytterligare ett par exempel på användningen av ordet:

– Men va haar on fy mondääning poå se riktit? Langkleeninjin å gommitåssona?

– Men hur är hon klädd egentligen? Långklänning och sneakers?

– Nåjaa, no haa vi foll mondääning, tå vi ska uot i skåojin i räini!

– Nåja, nu har vi full mundering, då vi ska ut i skogen i regnet!

 

4 tankar på “Mondääning

  1. ynasman

    Jag har aldrig använt ordet, men skulle nog förstå. Här används gummistövlarna flitigt när det är vått 🙂 halvhögt vildgräs och skogspromenader (även i regn) bland ris, stock och sten kräver tuffare utrustning om man inte ska bli genomvåt direkt.

    Gilla

    Svara
  2. kicki53 Inläggets författare

    Gummistövlar hade varit på sin plats, blev förkyld på kuppen. Hundarna simmade flera gånger och jag kastade boll åt dem. Omöjligt att hålla sig torr och det borde jag ha förstått.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar