Övägangsoåran

Artikeln i Vasabladet om klimakteriet väckte intresse och inspirerade till ett inlägg.

Tänkte fundera lite över hur man förhöll sig till ”klimakteriekäringar” förr.  Ho gambäl e on?  Ront 50? Jaanå, tå  je on i kåldäråoåran!  Så kunde resonemanget gå angående någon kvinna som uppnått övergångsåldern.

Det var mycket hysch-hysch runt fenomenet, så det enda som diskuterades förr var just detta.  Kvinnor i den åldern ansågs bli krånglo å minnislöös (besvärliga och ha minnesproblem), alltså lite kåldro.  Men det var ingenting att bry sig om för e gaar nåo åm tå nait oår ha vari.  Problemen ansågs  allmänt gå över om något år.

Värmevallningarna var det enda  kvinnor kunde prata om – som jag minns det från min barndom.  Det var en kvinna i släkten som brukade beklaga sig över sveittasi under sina besök.  Hon ansågs åonöödot pjaso som for ti dåktåorin fy na toko.  Det var alltså onödigt löjligt att anlita läkare för sådana bekymmer.  Hårmoonan sko man it ta – bevare mig väl!  Tåål å liid var det enda raka.

Inställningen till övergångsåldern är nog fortsatt sådan att man inte diskuterar saken öppet.  I små grupper av kvinnor i samma ålder går det för sig, men annars håller man tyst.  Däremot är det är ganska vanligt att det skämtas om ämnet i något förlöjligande ordalag.  Och kvinnorna i den kritiska åldern håller god min och spelar med.

 

Annonser

2 thoughts on “Övägangsoåran

 1. måsa-mållon

  På sätt och vis var det väl bra om folk hade ett visst överseende med kåldrasi,och vill man kan man ju skylla ett och annat på klimakteriet. :)Jag tycker nog det är bra att det lyfts fram på ett sakligt sätt. För vissa kvinnor blir den här tiden lång och utdragen och medför många negativa saker gällande välbefinnandet.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Ja, det var ett ganska naturligt sätt att förhålla sig till saken. Numera vet ju de flesta, både män och kvinnor, vad det handlar om. Men inte märks det på något sätt att det skulle tas hänsyn till kvinnor i övergångsåldern.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s