Handarg å åonalo

Småbarn brukar ofta få höra att de är handarg, vilket innebär att de har svårt att låta bli att röra saker som finns framställda på bord och bokhyllor.  Följaktligen brukar prydnadssakerna få flytta  några hyllor upp under småbarnsåren.

Även äldre barn kan vara handarg, speciellt när de förväntas sitta tysta och lyssna.  Man kan sit å påt (sitta och peta) på allt möjligt, som en vattenkran i närheten, kamraten framför eller någon grej i penalen.

Ett närbesläktat ord vad betydelsen beträffar är åonalo, dvs. man är rastlös, kan inte sitta stilla och kanske vandrar omkring som om man har myror i baken.  Det känns som att man måste hitta på något att lägga händerna på.  För det mesta är det ungdomar som brukar va åonalo, men även som vuxen kan man känna sig lite åonalo ibland,  om man inte får utlopp för sin energi …

Annons

17 tankar på “Handarg å åonalo

 1. Carola

  Kicki lär ut österbottnisk dialekt!! En mycket rolig och fiffig blogg idé!! Det där ordet handarg är ju helt suveränt och det säger ju allt…Arga händer som vill vara överallt!! 😉

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Carola
  Nå, inte vet jag nu om jag lär ut, för de flesta här är nog experter på sin egen dialekt. Bloggandet är nog mest för att arkivera ord som jag tycker är intressanta och det är väldigt roligt när vi får till diskussioner om orden. Vissa får jag gräva fram djupt ur minnet. Handarg å åonalo har jag fortfarande i användning.

  Gilla

  Svara
 3. Carola

  Men för mej som bor i Parags i södra Finland är detta som en intressant undervisning! Det är säkert andra oxå som inte är experter som läser och lär. Alla bloggisar som bor i södra Finland!! 😉

  Gilla

  Svara
 4. Lena

  Jag brukade prata om nagelarg, gubben nog om handarg, men det kanske mera var frågan om just smått påtas, som då man hade någon ”krankbito” som kliade och inte kunde låta bli att klia och riva tills det blödde och sen kom det skorv och så var det samma sak med den. Eller också fortfarande… 😉

  Gilla

  Svara
 5. kicki Inläggets författare

  Ja, det är ju lite samma sak som handarg och naaglo som nämndes här tidigare. Krankbito är ju också ett speciellt ord som vi använder:)

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  Nagel å naglo tycks vara ord ni använder i samma betydelse längre norrut, men jag skulle förstå dem utan problem.

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  måsamållon

  Du är den första som känner igen åonalo (eller åonaalo). Vi använder också tjockt l-ljud. Kom också att tänka på att vi använder verbet navar: ”Sluot ti nav i allt do siir!”

  Gilla

  Svara
 8. viva-textil

  Det är riktigt intressant med alla dessa ord. Och inte är det långt ifrån min dialekt heller, vi je å handarg, siti o poåt, åonalo ha jag aldrig hört, kan det vara samma som tå man je obärg?

  Gilla

  Svara
 9. kicki Inläggets författare

  Ja, ett åbäke som substantiv blir kanske närmast åobörk som adjektiv.
  Men det har ju ingenting med åonalo att göra, som framgår här ovan.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s