I går kväll när jag skulle gå ut med hunden tittade jag på termometern, som visade behagliga minus 2 grader. När vi kom ut märkte jag direkt att det inte var speciellt behagligt, för vinden var vass å sveiva från alla håll. Antar att huvudvinden var sydlig, men tå e sveivar känns det som om man har motvind vart än man vänder sig. Sveiva är ett ord som man inte hör så ofta numera.
Snöplogen hade varit ute och gjort sitt jobb med vägen, men hade kastat snön över gångbanan i stället så e vart slåbbot föör. Det var alltså lite tungfört, som jag hörde att man använder numera i skidsammanhang. Vi kan också använda såbbot i samma betydelse. Sammantaget är det ändå bättre än 20 graders bitande köld.
Sveivar använder vi också om folk som far hit och dit;”an sveivar poå uvi allt”.Slåbbot är välbekant i den betydelse du anger. Såbbo använder vi mest om nåt som är halvsmutsigt,såbbo är femininum;”tröijon ji såbbo”,såbba är maskulinum;”anje kragan ji na lite såbba”.
GillaGilla
Vi använder sveiva bara om vinden. Om personer kan vi i stället säga att dem flöömar åpåå. Såbbo i betydelsen lite smutsig har vi också i användning, men ingen maskulinform utan såbbo passar både om kragan och tröijon:)
GillaGilla
intressant ord, sveiva! kommer det från sväva?
GillaGilla
Flöömar har jag aldrig hört. Intressant ord!
GillaGilla
Anne
Jag antar att det är besläktat med sväva, även om sveiva är häftigare rörelse än att sväva.
GillaGilla
måsamållon
Det är inget smickrande omdöme man får om man blir anklagad för att flööm. Min far brukade använda det om han ansåg att någon bara for runt utan att få något uträttat.
GillaGilla
Fastän byarna är nära varandra så finns det ändå ord och uttryck som jag inte hört. T.ex. detta med sveivar när det gäller vinden är mig okänt.
”Slåbbot för” känner jag till eller kanske hellre ”Slabbot för”.
GillaGilla
PJ
Sveivar känns som ett ganska vardagligt ord för mig – alltså när vinden inte har en tydlig riktning. Kanske det finns något annat bra ord för det också.
Slåbbot hör ihop med verbet slåbbar. Man slåbbar åpåå och då är det ingen vidare flykt i steget:)
GillaGilla
Pingback: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » S
Pingback: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Slidafööri