Hyypp å skånk po kvartan

Härliga tider ligger framför oss nu när våren gör sitt intåg.  Snön har smält bort för länge sedan och gårdsplanerna börjar torka upp.  När vi gick i folkskolan var det roligt när lekarna po kvartan (på rasterna) kunde återupptas på riktigt.  Vi flickor brukade rita upp rutor i ett visst mönster i sanden å så byra vi skånk.  Det var ju inte asfalterade gårdsplaner på den tiden.

skånckasi

 

 

En annan populär aktivitet var hyyppasi.  Det gick ut på att vi kastade en liten boll på alla möjliga olika sätt i en uppgjord ordning.  Bollen skulle kastas mot en vägg och sedan skulle man ta lyyron.  Vi kastade på alla möjliga sätt – underifrån, ovanför huvudet, med ett sorts servekast, under benet, med ryggen mot väggen, snurrade runt ett varv… Jag minns tyvärr  inte alla moment, men leken gick ut på att alltid ta lyyron.  Om vi stapla (missade bollen) var det att börja om från början.

Vi brukade också håpp reip med ett långt rep.  Två flickor vevade håppreipi och en i gången hoppade.  Man hoppade tills man stapla och ibland kunde man vara två som hoppade samtidigt.  Det var många av oss som blev riktigt skickliga med trägen övning.  Momentet när man skulle hoppa in i repet var mest spännande.

Pojkarna var inte med  de här lekarna, utan de spelade boll eller kula.

Sedan fanns det ju många lekar som alla deltog i,  som tiiji stickor,  kalikatjeppin, kåddon, brännbåll å klappjakt.

 

 

 

 

 

17 tankar på “Hyypp å skånk po kvartan

  1. måsa-mållon

    Vi skånka int, vi trinta, och tå konna vi stapäl å. Allt anna ji bikant. Twisthåppasi hadd vi å. Bållkastasi hadd vi,men vi kalla int e hyypp,vi bara kasta bollin å jåol konstrin.

    Gilla

    Svara
  2. kicki Inläggets författare

    Lena

    En lite kortare variant av skånkasi tå. Undrar om inte twist kom efter min folkskoltid, nu blir ja lite osäker.

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    måsamållon

    Vi använder trint i mera allmän betydelse, man tar några hoppsteg eller trintar åpåå po dansgålvi.

    Gilla

    Svara
  4. kicki Inläggets författare

    Så var det. Vill minnas att vi redan i ”smoåskåolan” fick börja lära oss ”salmvässona” utantill. Vi hade ju ingen aning vad ”tryggarekan” var för något:)

    Gilla

    Svara
  5. PJ

    He, he kul med ”tryggarekan”, jag känner igen det. Trygga räkan, vad hade den i psalmboken att göra?

    Annars minns jag att vi pojkar höll på med snöbollskrig och fickorna hoppade rep eller det där med hoppa med en gummisnodd enligt ett visst mönster. En i var ända och en som hoppade. Vad kallades det?

    Gilla

    Svara
  6. kicki Inläggets författare

    PJ

    Ser att Miisu redan svarat och även jag antar att du menar twist. Minns inte att vi skulle ha hoppat twist utan det var nog bara vanligt hoppreip.

    Gilla

    Svara
  7. kicki Inläggets författare

    yvonne

    Det låter som om vi hade ganska likadana aktiviteter då. Skånk har väl med ordet skank (ben) att göra, man skulle ju hoppa på ett ben.

    Gilla

    Svara
  8. kicki Inläggets författare

    Välkommen till min blogg, Amanda!

    Har du rötterna i Finland eller är du annars bara intresserad av språk?

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar