Knäss, päss å pässassol

I dag är det nyårsafton och jag kan tänka mig att en och annan smoåpåjk ha pässa se ti na rakeetar.  Det blir att fara till centrum med pappa eller mamma på uppköp om man har lyckats päss se ti naa.

Om man pässar så håller man på och tjatar och tjatar tills föremålet för pässasi ger upp.  Om mamma eller pappa är tillräckligt hårdhudade kan de säga: ”Sluot no pässassoli”, och sen är det färdigt med den saken.  It pässassol vill man ju inte vara.  Jag undrar om det finns pässassol på andra ställen än i Vörå.  På finare språk kan man säga a pain in the ass i stället, även om det inte är riktigt samma sak.

Knäss är en lite mildare form av pässasi.  Man brukar använda knäss om bebisar som smågnäller och gnyr lite olustigt, men ändå upprepade gånger.  Då hjälper det inte att ryta till utan det ska botas med lämpor i stället.

5 tankar på “Knäss, päss å pässassol

  1. AH

    Menar du att Vörå skulle vara så unikt? Syftar du på en språklig eller genetisk mutation?
    Nå passar nu på tillfället och önskar dig och de dina ett Gott Nytt År!

    Gilla

    Svara
  2. kicki Inläggets författare

    Ja, det är ju inget man behöver slå sig för bröstet över direkt:) Men det är nog den språkliga varianten pässassol som lär vara ganska lokal.
    Gott Nytt År ävenledes!

    Gilla

    Svara
  3. måsa-mållon

    Inga pässassol här inte, vi är väluppfostrade ;).
    Knässar gör nog bebisarna, däremot. Knässo är adjektivet.
    Gott nytt år!

    Gilla

    Svara
  4. kicki Inläggets författare

    Lite som jag misstänkte då. Annars brukar det ju sammanfalla ganska bra. Knässo kan man vara långt upp i åren när jag tänker efter, men bara bebisar knässar.

    Gilla

    Svara
  5. Pingback: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » K

Lämna en kommentar