Vatostöift

Det är en märklig vinter i år med stora kast i väderleken. I början av januari hade vi smällkallt och först något senare kom snön. Man får allt vara lite orolig för hur känsliga växter i trädgården ska klara av tjälan som gick djupt ned på bar mark.

Sedan svängde vädret riktigt ordentligt och snön smälte bort i rask takt med klingiisin som följd. Nu är även den nästan borta och kvar är vattensjuka gårdsplaner och vägar som ser ut som de brukar göra i påsktider.

Det är inte lätt att välja skodon för hundpromenaden, då gummistövlar är för hala och mina dubbskor inte håller mot vatten.  Har löst problemet genom att låta gubben skruva in dubbar/broddar i gummisulorna på ett par vanliga läderstövlar.  Dessvärre föreligger risk att dem vaal vatostöift av det våta väglaget. Det innebär att de inte kommer att hålla värmen mera och kanske börja läcka in vatten. Ordet vatostöift kom för mig när vi gick hem i snööglåtri (snöblandat regn) som kom ner på kvällskvisten.

När jag var barn skulle man vara rädd om läderstövlarna och  bara använda dem när det var torrkallt just för att undvika att dem vart vatostöift. Något sådant ord som ”vattenstöpt” verkar inte finnas i standardsvenska, men någorlunda lätt att förstå ändå.

Bild på de våta stövlarna.

2016-02-10 18.33.07

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s