Brööbakst, brööpikko, brööskoto å brööspet

I morgon har jag tänkt ställa till med lite bakning.  Ja ska legg åpp in brööbakst.  In brööbakst är samma som en bröddeg.  Förr i tiden gjorde man stora brööbakstar i deigtråg (degtråg) av trä.  Det fanns ju inga maskiner, utan man knådade för hand.  Det tog hela dagen i anspråk innan allt var klart.

degtråg deigtråg

Man bakade företrädesvis bröö av råijjin eller av samanmala veiti (sammanmalet vete), som var ett ganska mörkt mjöl. Bröden bakades ut efter jäsning och pickades me brööpickon och fick jäsa en gång till.   Bröden hanterades med brööskoton.   Brödet gräddades i stora bakouonar (bakugnar) som rymde många bröd samtidigt. Varmbröö med rinnande smör var en delikatess och det var kutym att man på bakdagen förde ett varmbröö till granngården också.

brööpicko brööpickobrööskoto  brööskoto

De gräddade bröden fick svalna och hängdes sedan upp på brööspet (stänger) i taket.  Om det hade varit ett dåligt skördeår blev det dåligt bakresultat och bröden kunde falla ner ur taket.  Då var det usligt, för brödet var en stor del av födan.  Bröden fick torka och man åt dem som torkade.  De kunde vid behov blötas upp i mjölk.

Numera bakar vi mindre brööbakstar av köpt mjöl på en eller två liter vätska. De färdiga bröden fryses in och tas fram vartefter.

 

2 thoughts on “Brööbakst, brööpikko, brööskoto å brööspet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s