Knepp loåghalt

Idag när jag skulle åka hem från jobbet tittade jag inte efter så noga, utan kneppt jackon loåghalt.  Till all lycka märkte jag att det kändes lite konstigt, så jag kunde rätta till saken innan någon annan lade märke till det.

Småbarn har ofta problem med knäppandet, så det händer allt som oftast att e vaal loåghalt.

Jag var tvungen att googla för att få fram den riktiga ordalydelsen.  I Sverige är det tydligen vanligt att ”knäppa brännvin eller knäppa sup” – något som jag aldrig hört tidigare.  ”Låghalt” förekommer i standardsvenska bara om personer som har ett ben kortare än det andra.  Däremot finns exempel på att ”knäppa halt” i någon rikssvensk dialekt.

Finns det månne andra benämningar i våra dialekter än knepp loåghalt?

 

Annonser

15 thoughts on “Knepp loåghalt

 1. PJ

  Jo, det har man gjort som liten och kanske också som stor någon gång. 😉 – Jag håller på att avsluta läsningen av Sara Lidmans ”Jernbanan”. Jag undrar vad hon skulle ha skivit om fenomenet. Hon har ett härlig språkbehandling och många ord och ordvändningar som påminner om vår dialekt även om det är Norrland det handlar om.

  Gilla

  Svara
 2. GO

  Både jag och frun knäpper tjikält (svårt med stavningen men ditåt). Har inte hört loåghalt i den här betydelsen tidigare endast angående haltande.

  Gilla

  Svara
  1. GO

   Vi räknar oss båda som vöråbor från norra delen även födda här. Är det beroende från vilken sida av ån man kommer från?

   Gilla

   Svara
   1. kicki53 Inläggets författare

    Ja, se det vet jag inte, men det verkar ju som PJ från Oxkangar också känner till loåghalt. Måste höra med någon på jobbet i morgon.

    Gilla

   2. kicki53 Inläggets författare

    Frågade på Facebook och både ”loåghalt och tjikält” förekommer tydligen om vartannat inom Vörå kommun. Dessutom tjiklot.

    Gilla

 3. kicki53 Inläggets författare

  Jo, Hasse, tjikält och tjekält förekommer också i vörågruppen på FB. Liksom loåghalt. Men visst är det lite udda att vi har så olika ord i samma kommun.

  Gilla

  Svara
 4. ynasman

  När jag var på väg till jobbet idag, var det som om jag skulle ha hört mommo säga ”do ha knefft halt”. Alltså bara halt, inte loåghalt. Undrar om jag minns rätt? 🙂

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s