Donttjin

Nu börjar skörden snart vara bärgad för denna höst.  Det har varit en långdragen antiid i år på grund av den kalla och regniga försommaren och likaså återkommande regn här i slutfasen av tryskantiidin (tröskningen).

När man går över fälten känns doften av mogen säd – en mustig, jordnära doft.  Men det är lätt hänt att den doften övergår i något annat om den tröskade säden får stå för länge i släpvagnen.  Då doftar det inte längre, utan e låktar donttjit.  Säden kan ta värme och brinn ihåop.  Det blir en unken lukt och säden blir då otjänlig att använda.  Snabb och ordentlig torkning av spannmålen är viktig för att få bra kvalitet.

På bilden en tröskad ståbbååkär som doftar härligt.

2014-08-19 18.02.49

Annonser

4 thoughts on “Donttjin

 1. ynasman

  Jag tror att jag skulle ha förstått ordet av sammanhanget, men jag minns inte att jag skulle ha hört eller använt det. Kanske det är ”dävet” på högsvenska? Jag försöker minnas vad mamma brukar säga om mjöl som blivit för gammalt, kanske det är donttjit fast jag inte minns ordet. Jag minns ju inte alltid så bra 🙂

  Gilla

  Svara
 2. kicki53 Inläggets författare

  Tror att däven/dävet är för svagt som motsvarighet, för då är det bara fuktigt. Unken/unket eller skämd är troligtvis den närmaste motsvarigheten.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s