Skorr

Som bekant finner jag nöje i att titta på de flesta sporter – till och med Formel 1 går an i brist på bättre.  Det stora dragplåstret är naturligtvis publikfavoriten Kimi Räikkönen, som ändå verkar vara på slutrakan i sin karriär.  Han blev i alla fall inspiration till dagens ord, då han på grund av fel däckval skorra åkring på Silverstone i helgens tävling.  I bifogade  videosnutt på några sekunder kan man se den vådliga framfarten:

Skorrasi kan alltså betyda att man åker omkring okontrollerat, i detta fall i samma betydelse som sladda.  Räikkönen redde till all lycka upp skorrasi med körskicklighet.

Den vanligaste betydelsen av skorr är ungefär rutscha eller glida:

– Dem skorra nedärett  polkbackan po in plastikseck.

– De rutschade nerför pulkbacken på en plastsäck.

 

6 thoughts on “Skorr

 1. jforars

  Transkriptionen kan vara lite förvirrande. Normalt läser man ut o som å när det är kort vokal, men här avses det svenska o-ljudet. Man kan ju också återge vokalen med u, som på finska, fast det kan skapa andra missförstånd för den som inte är förtrogen med vöråspråket. Man kan i alla fall säga skurra på högsvenska SAOBhttp://g3.spraakdata.gu.se/saob/ och Rietz skriver skura, skurra http://runeberg.org/dialektl/0638.html i sin svenska dialektordbok.

  Gilla

  Svara
 2. kicki

  Jag sökte nog efter skurra på samma ställe som du, men lyckades missa det. Texten är ju inte direkt lättläst.

  Angående uttalet så strävar jag att skriva som det låter i mina öron. Det är stor skillnad i dialekten på skorra och skårra. Skurra går ju inte heller för sig, för det handlar ju ingalunda om u-ljud. Såg förresten i dagens VBL att man använde skurra i en text. Det går för sig i finlandssvenska, men inte i rikssvenska.

  Gilla

  Svara
 3. PJ

  Samma här. Uttalar man ordet med o så är det att sladda omkring men uttalar man ordet med å så är det inte mera dialekt och betyder att man har ett rullande tungljud i talet. På vintern är det inte helt ovanligt att man skorrar omkring med bilen på snö och is. På sommaren kan vattenplaning förorsaka samma skorrande.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s