Hått

Grillsäsongen är i gång, trots att vädret ännu inte visat sig från sin bästa sida.  Vi har som många andra övergått till gasgrill som är snabb och behändig – om allt är i skick.  Häromkvällen skulle dottern och jag grilla förkokade revbensspjäll, men det visade sig att gasen var slut.  Reservflaska fanns, men det hjälpte föga då vi skam till sägandes inte klarade att byta flaska.

– Do måst ta bårt håttin föst!

– Du måste ta bort ventildelen först!

Så mycket klarade vi av i alla fall.  Bårt me håttin och sedan skulle vi applicera den på den nya flaskan.  I princip vet vi hur det går till.  Man ska alltså lyfta upp ringen undertill och samtidigt trycka ner ventilen på mässingskransen.  Vi visste att den ska tryckas ner tills den sitter så hårt att man kan lyfta flaskan i håttin.  Där tog det stopp, för ingendera av oss hade krafterna, alternativt tekniken, att trycka ner den.  Vi fick helt enkelt ge upp och grilla revbensspjällen i ugnen och det gick ju för all del bra det också.

Följande dag visade min man mig ytterligare en gång hur det går till att få ner håttin, men ännu har jag tyvärr inte klarat det. Får skylla på att han inte har tålamodet att visa tillräckligt många gånger heller.

Håttan finns också i mindre varianter på flaskor för schampo eller sprayburkar och dylikt och de kan i allmänhet dras loss eller lyftas av.  Om man kan skruva dem brukar vi kalla dem för kårkar.

Denna typ av ventil eller hått är det frågan om.

ventil

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s