Åoknytt

Förr i tiden var man mera benägen att tro på övernaturliga väsen som älvor, spöken, tomtar och troll. Samlingsnamn för dem var oknytt eller åoknytt.  Ett av de mera oskyldiga fenomenen var att man skulle lägga ut gröt åt jultomten på julaftonen.  Hustomtar igen kunde vara behjälpliga i hemmets sysslor.

Om man gick i skogen skulle man akta sig, för man kunde bli bergtagen av trollen och då var det nästan omöjligt att ta sig därifrån.  Trollen  var emellertid rädda för järn, så man brukade sätta upp något järnföremål ovanför ytterdörren som skydd.

När jag var barn var det ändå ganska lite tal om sådana saker, men någon gång kunde man höra att det pratades om na åoknytt.  Fick för mig att man aktade sig för att skrämma oss barn, men en viss tro på övernaturliga väsen eller åoknytt fanns nog.  Det enda som var helt i sin ordning att tala om var brånnsgobbin.  Vi barn fick inte gå nära brunnen, fy tå sko brånnsgobbin tag ås.

brånnsgobbin

Annonser

5 thoughts on “Åoknytt

  1. kicki53 Inläggets författare

   Minns inte att någon skulle ha skrämt oss med tjellagobbin, men visst var det farligt för småbarn om de hade fallit ner i källaren.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s