Lev haapala

Det är en konstig vår i år, då mössen levär haapala inomhus ännu i april.  Jag har nu fångat sju (!) möss under diskbänken på en dryg vecka.  De brukar ju söka sig in på senhösten och klättra in under teglet upp på mellantaket och därifrån kan de börja söka sig ner för att få någon sorts föda.

Under diskbänken förvarar vi kattpiplona (foder) och den påsen har de ingen svårighet att gnaga hål på.  Framför påsen har jag placerat två fällor ganska nära varandra och det verkar vara ett vinnande strategi.  Både den fyrkantiga och rundade fällmodellen har gett fångst.  Hålet i påsen syns på bilden och det finns hål även på andra sidan.

2015-04-16 11.56.39

 

Uttrycket ti lev haapala brukade förr användas om ungdomsgäng som söp och ställde till allmän oreda och slagsmål.  Varifrån det kommer har jag tyvärr inte lyckats få fram.  Finns det månne någon läsare som känner till det gamla talesättet och vet varifrån det härrör?

Annonser

5 thoughts on “Lev haapala

 1. kicki53 Inläggets författare

  Då jag efterlyste talesättet på Facebook fick jag några kommentarer från vöråområdet och grannkommuner av folk som känner igen det och till och med använder det än i denna dag.

  Gilla

  Svara
 2. PJ

  Jo, jag känner till talesättet men vet inte alls varifrån det kommer. Haapala verkar komma från finskan men vad det betyder är mig fördolt. Wikipedia upplyser om att det är ett finsk efternamn samt ”the immigration of Jews to Palestine”.

  Gilla

  Svara
 3. kicki53 Inläggets författare

  Se där har vi ytterligare belägg för att talesättet använts/används i vårt område. Någon på FB föreslog att det kunde vara någon med namnet Haapala som levt på detta sätt. Kan så vara.

  Gilla

  Svara
  1. leif paulin

   E kåmmbä fron bandiitin Haapala såm härrja i Vööro. Skeletti ha dem jivi tibaaks ot slekktinggan heiltt nyyli. Å pisståolin hanns ha dem hitta ijj in stein-jässgåål. E gaa mytji hisstårrjor åm an di Haapala i Vööro.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s