Päärona e halva föödon

I självhushållningens tid var potatis basen i födan.  Man var mån om potatislandet. Potatisknölarna togs upp ur källaren i gåomans tiid för att groddarna skulle växa ut ordentligt innan sättning – dem sko vex uot.

Så fort jorden redde sig skulle potatisen i jorden.  Man satte dem för hand me breigräfton eller med häst och pääronaali av den typ som syns på bilden.

aaliSedan skulle pääronlandi hallas noggrant för att hålla ogräset i schack.  Efter ytterligare någon vecka mylda man päärona – man kupade upp jorden för att potatisen inte skulle bli grön.

På hösten då päärona hade kallnat i landet var det dags för päärontagasi.  Allt tillgängligt folk i familjen ställde upp vid upptagningen.  Smååpäärona sorterades skilt som utsäde till följande år.  Vissa gårdar hade stort pääronland, som också skulle räcka till för utfodring av kräätjin (kreaturen).  Den potatisen kokades vartefter i en stor gryta på gården innan man stilla dem ot kräätjin.

Matpäärona fördes till källaren som för det mesta låg under en lucka i uonsgålvi.  Det var en något smutsig hantering, så husmor hade en del arbete med att skura bort pääronjåolin. Päärona skulle räcka hela året och utgjorde stommen i födan – dem va halva föödon.  Till päärona serverades i bästa fall kött.  Tjöt å päärona (köttsoppa) var populär husmanskost.   Saltad fisk i någon form hörde till standardmaten me lakaveeton elo pickaveeton.  Den bestod av vatten från potatiskoket, smör, lök och salt.

2 tankar på “Päärona e halva föödon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s