Sjymåor elo sjymamm

Läste någonstans att man kan bli styvmoderligt behandlad och kom att tänka på det gamla ordet sjymåor för styvmor.  Kvinnorna förr fick ju ofta många barn som gjorde dem svaga och ibland kunde de dö i baasseng (barnsäng).  De födde hemma och när komplikationer tillstötte blev utgången oviss.

Det hände sig således, att mannen i huset blev änkling med huset fullt av småbarn.  Utvägen för husbonden blev då att ta sig en ny kvinna som blev sjymamm åt barnen i fösta kollan (första barnkullen).  Det utföll inte alltid så väl och sjymåor blev nästan som ett skällsord.  Barnen kallades för sjybåån, vilket inte heller var någon trevlig benämning.

Numera är det väldigt vanligt med familjer med barn från olika äktenskap.  Barnen i samma familj kan ha både sjymåor och sjyfaar.  Nu har inställningen till en sådan situation blivit mera positiv och var och en gör sitt bästa för att det ska fungera.  Benämningarna har bytts ut till bonusmamma, låtsasmamma eller plastmamma och motsvarande för mannen.  Bonusbarn är väl det mest vedertagna ordet för barnen.

 

Annonser

2 thoughts on “Sjymåor elo sjymamm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s