Feittisdaain

Idag är det feittisdaain och som sig bör har det ätits faslasbollona i parti och minut.  Bollona är ett förhållandevis sent påfund i traditionerna.  Möjligen började vi äta sådana någon gång på 60-talet. Annars är det inte mycket som påminner om gamla tider po feittisdaain.  Förr i tiden skulle man äta mycket fet mat just den dagen för att klara den efterföljande fastan.

I Vörå har det ändå varit tradition att äta klimpsåppon med korngryn, ärter, morötter, kött och klimpar naturligtvis.  Mamma kokade alltid den soppan po feittisdaain så länge hon levde.

Av gammalt skulle man tjöör langliini också.  Det var många sparkar i ett långt tåg som man rände med nerför någon lämplig backe.  Detta för att få långt lin följande sommar.

I Hellnäs brukar det  också vara faslassjiidasi just po feittisdaain.  Både barn och unga deltar och har roligt.  På vissa ställen bränner man också faslasblasona, men i norra Vörå bränner vi pååskblasona i stället.

Bild på klimpsåppon fron Metjipi i dag.  Hela artikeln här:  http://svenska.yle.fi/artikel/2015/02/17/klimpsoppa-pa-voravis

klimpsoppa

Annonser

7 thoughts on “Feittisdaain

  1. kicki53 Inläggets författare

   Tror att de bränner faslasblason i Metjipi fortfarande. Vet inte hur det var med skdningen vid UF-lokalen i år, men det har nog pågått även på senare tid.

   Gilla

   Svara
 1. ynasman

  För mig är fettisdagen faktiskt framför allt sammankopplad med bullarna, också från barndomen. Men svärmor brukade koka klimpsoppa på fettisdagen. Någon fastlagsbrasa har jag däremot inte upplevt.

  Gilla

  Svara
 2. Johan A

  Var i Tallinn på fastlagstisdagen och där visste folk på gatan inte vad vi menade när vi sökte ett café som kunde bjuda på fastlagsbullar. Försökte med ”laskiaispulla” och engelskans ”shrove bun” med bara huvudskakningar som svar. Vi hade ju sett att de fanns till salu! Till sist hittade vi ett ställe med bullarna framställda på disken och en liten etikett på enmini skylt

  Gilla

  Svara
 3. Johan A

  Din kommentar inväntar granskning.
  Var i Tallinn på fastlagstisdagen och där visste folk på gatan inte vad vi menade när vi sökte ett café som kunde bjuda på fastlagsbullar. Försökte med ”laskiaispulla” och engelskans ”shrove bun” med bara huvudskakningar som svar. Vi hade ju sett att de fanns till salu! Till sist hittade vi ett ställe med bullarna framställda på disken och en liten etikett på en miniskylt med texten: Vastlakukkelmoosiga. Vastla=fastlag, Kukkel=bulle, moosiga=sylt.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s