Uoböuk elo illvedär

– Trättondasuoböutji liggä fyri tiidtabellin i (j)åår.

– Trettondagsovädret ligger före tidtabellen i år.

Av gammalt brukar man säga att det är oväder runt trettondagen och det kan man med fog konstatera i år.  Vi brukar kalla det för illvedär eller uoböok, vilket kan innebära regn, snöblandat regn eller snöfall i kombination med hård vind.  

Det blev ingen lång vända med hunden i kväll.  Det var tungt ti plåm genom 15 cm tjock blidsnö, som var hårt packad i drivor på gångbanan. Det enda positiva var att vi var ganska ensamma på vägen.  Vöråvägen låg lika öde och mörk som en skogsväg och bara några enstaka bilar rullade i sakta mak fram på riksåttan.  På hemvägen mötte vi plogbilen som röjde gångbanan åt oss.  Det var skönt!

Nu har jag på skoj läst in texten po vöörosprååtji på en ljudfil också, men nu hittar inte wordpress min youtubefil ens.  Här är adressen i alla fall:

Annonser

2 tankar om “Uoböuk elo illvedär

  1. kicki53 Inläggets författare

    Jo, det brukar ju gå över ganska snabbt. Idag har jag lagt en stor del av dagen på att försöka få in en ljudfil på bloggen. Det finns folk som önskat få höra dialekten också och inte bara i skriven form. Ännu har jag inte lyckats…

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s