Brööbakstin

Sista brööbakstin före jul blev klar i går.  Har börjat baka matbröd igen, för det är ju så mycket godare än tjööpis.  Brukar göra bakstar på en liter degspad.

Förr i tiden bakades stora bakstar med matbröd åt gången.  Det vanligaste var rågbröö och bröd av samanmala veiti (sammanmalet vete).  Bröden gräddades i stora bakouonar,  som rymde många bröd i taget.  Varmbröö var förstås godast, då man åt medan smöret smälte.  Det var sed att föra varmbröö också till granngården när man bakat.  Resten av bröden hängdes upp i taket på stänger.

Om det var ett dåligt seessåår  (sädesår) blev det inte bra bröd, utan bröden kunde falla ur taket.  Bakningsdugligheten på mjölet var dålig,  eller som man sade falltali var lågt.

Bifogar en bild på gårdagens bröd.

2014-12-22 13.16.24

Annonser

6 thoughts on “Brööbakstin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s