Vattni po veddjin

Numera är det ju en självklarhet med alla bekvämligheter i våra lägenheter och hus, men för sisådär 60 år sedan var det helt annorlunda.  Folk på bondlandi bodde i stugor utan centralvärme, avlopp, WC och vattenledning.  För att inte tala om tvättmaskin och diskmaskin. Lektris hade man nog redan då, men man var mycket sparsam med elen å tryckt it po lampon i onödan.

Det var mycket arbete med det dagliga levernet.  Man fick lov att elda konstant under den kalla årstiden både i hellon å kakoluonin.   Ved och hushållsvatten skulle hämtas och bäras in. Kaffivattni tog man helst från någon källa, för det var viktigt med gott kaffe.  Man diskade i en balja på köksbänken och sköljde i en annan balja.  Spillvattnet slogs i slaskembari, som måste bäras ut med jämna mellanrum.   Utedass eller hyyssjo fanns i allmänhet i anslutning till föusi (fähuset).

På 1960-talet började man dra in värman å vattni och det var sannerligen en revolution.  Det var mycket tal om att dem hadd vattni po veddjin, vilket innebar att det fanns rinnande vatten med fungerande avlopp inomhus.  Visserligen var det bara kallt vatten i ledningarna att börja med, men redan det var en otrolig förbättring.

En sån här Högforshello hade vi hemma.

högfors

4 tankar på “Vattni po veddjin

  1. bgportfors

    Högforshellon var prima! När mamma och pappa renoverade och moderniserade kastade de ut den. Det ångrade mamma sen mest av allt. Nu har äldsta sonen en fungerande Högfors i sitt nyrenoverade hus! De har tom bakat rågbröd i den. Tänk så tiderna förändras! Själv skulle jag gärna ha en ”vedahello” här också,men i 80-talshus finns inte plats för någon sådan.
    Att få vattenledning var nog en lyx för många,som jämt skulle släpa vatten från brunnen till både hushåll och tvätt.
    Slaskembari fick man nog hedersuppdraget att bära ut till slaskhåopin ett antal gånger. 🙂

    Gilla

    Svara
  2. kicki53 Inläggets författare

    Ja, det skulle vara mysigt med in vedahello. Just för brödbak var de ju suveräna. Jag brukade få springa till källan efter kaffevattnet.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar