Patt me brandstakan

Den finska sommaren är nyckfull.  Ena dagen är det varmt och soligt och nästa dag piskar en ilsken nåolanvind (nordanvind) upp vitvågor på sjön.  Lite otippat ändå, att man får stå och patt glöödin i spisen på villan i mitten av juni.  När elden har brunnit ut gäller det att röra om och breda ut glöden, det kallar vi pattasi.  Man slår lite lätt med brandstakan (eldgaffeln).  När det inte syns någon låga alls kan man stänga spjället.

Då jag var barn brukade jag patt päärona med gaffeln innan såsen hälldes på.  Senare fick vi lära oss att det var ofint ti patt päärona, man skulle bara skära potatisen i bitar i stället.  Det tog sin tid att vänja sig av med pattasi.

Edit:  Blev flera kalla dagar, så nu har jag en egen bild av glödbädden som ja ha patta.

2014-06-16 21.47.49

Annonser

15 thoughts on “Patt me brandstakan

  1. PJ

    Jag har fått lära mig att stänga spjället så fort som det inte syns blåeld. Den är farlig. Värmen fick inte smita ut i onödan genom skorstenen. Patt päärona känner jag till och visst, lite ofint var det.

    Gilla

    Svara
  2. kicki Inläggets författare

    PJ

    Jo, den röda glöden får synas när man skjuter spjället, har jag fått lära mig. Blåelden ger kolos.

    Gilla

    Svara
  3. måsa-mållon

    Patt känner jag inte till. Vi packa päärona,då vi mosade dem med gaffeln. Brandstakan använder vi .

    Gilla

    Svara
  4. kicki Inläggets författare

    måsamållon

    Om vi packar päärona lägger vi dem i en låda eller en påse:). Men i rätt sammanhang hade jag nog förstått att det är samma som pattasi.

    Gilla

    Svara
  5. kicki Inläggets författare

    lma

    Antar att krööst är samma ord som vårt kryst och det kan ju gå för sig ti kryst såndä päärona också.

    Gilla

    Svara
  6. herbertsblog

    Har aldrig ”patta” päärona men i barndomen hörde till att ”pakka” (packa) dem. Det ansågs väl ofint inom societeten. Likaså doppade man ofta bullaskivan i kaffet. En delikatess än i dag. 😀

    Gilla

    Svara
  7. kicki Inläggets författare

    Herbert
    Då gjorde du som måsamållon me päärona. Kaffe med dopp finns ju än idag, fast man inte direkt doppar skivorna i kaffet offentligt åtminstone:).

    Gilla

    Svara
  8. herbertsblog

    Hej! Jag doppar nog nu och då bullaskivan i kaffet! Särskilt när jag är medveten om att någon ”i gänget” rynkar på näsan! 😀

    Gilla

    Svara
  9. kicki Inläggets författare

    Ja, det är väl så Herbert, att när vi nu kommit upp i aktningsvärd ålder så jär vi såm vi vil:)

    Gilla

    Svara
  10. herbertsblog

    Jo, just det! Men jag har aldrig upphört med att doppa bullaskivan i kaffet! Och till ålderns välsignelser hör att vi ”jär som vi vill”. 😀

    Gilla

    Svara
  11. yvonne

    Jag kände inte heller till pattasi varken i den ena eller den andra betydelsen, men här packar man päärona. Jag hade inte insett att man tycker att det är ofint, jag trodde att man tyckte att det var barnsligt och att stora barn och vuxna som kan tugga ordentligt inte behöver packa sina pääror längre 🙂

    Gilla

    Svara
  12. yvonne

    Apropå att doppa bullaskivorna i kaffet, jag har inte heller tänkt på att det skulle vara direkt ofint, men nog lite slabbigt (inte så mycket att titta på som att äta själv) för jag tycker att det är så äckligt då det kommer smulor i koppen 🙂 Men det händer ändå att jag doppar kanelskorpor i kaffet. Och häller bort den sista skvätten i koppen så jag slipper få smulorna i munnen. Det gör jag bara här hemma, där jag får bestämma själv 😉

    Gilla

    Svara
  13. kicki Inläggets författare

    Yvonne

    Tydligen är det korsholmare som packar päärona och vööbåovan pattar dem:) Jag uppfattade nog att man ansåg att pattasi var ofint och inte önskvärt beteende.

    Skorporna, ja! De måste ju helt enkelt doppas, för annars har man ju måri över hela bordet:)

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s