I tokan fokt

Det är inte bara kor och kalvar som blir i sitt esse när de får komma på grönbete.  Även vi människor lever upp när solen skiner och naturen grönskar.  Vi vistas utomhus mycket mera och jobbar på i våra täppor och trädgårdar.  Det är mycket med ”det jordiska” om vårarna.  Här kommer talesättet i rubriken in:  On vaal nåo i tokan fokt tå on slippär uot å fåå by påt i jåolin.  Jag medger gärna att exemplet gäller mig själv i högsta grad.  Det betyder alltså att man får stor arbetslust och blir glad och uppspelt.  Vår hund kan också tjäna som exempel:  An vaal i tokan fokt tå an fåå by sim.  Att simma är hans högsta lycka.

I SAOB läser jag om  fukter:   ”(numera föga br.) egendomliga l. löjliga åtbörder l. rörelser, ”fäktande”, krumsprång”.  Ordet fokt är alltså ett gammalt svenskt ord som vi använder i talesättet ovan.  Tokan är vårt ord för sådan.

Bilden är tagen under hundens första simtur i vår i ett träsk, där isen just har gått.  Det kalla vattnet gjorde honom som synes något bekymrad.

IMG_4939

Annonser

2 tankar om “I tokan fokt

 1. måsa-mållon

  Det där uttrycket har jag inte hört. Vi har ett uttryck”on vaart nåo i na veedär tå on fie böri poå i landi”.Om man är lite upprymd kan man använda det uttrycket.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Bra att du nämnde den varianten också! Vi använder nog det uttrycket också i samma betydelse: On vart i na vedär tå vi fick främmand.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s