Hässjit

Det har varit en hel del diskussion i media om livsmedel och missbruk av datummärkning.  Förr i tiden fanns det ingen datummärkning,  utan man använde lukt- och synsinnet för att avgöra om maten var tjänlig som föda. Det fanns ju inga kylskåp eller frysar heller.  Då var det guld värt att ha in bra tjellar (en bra källare).  Vissa gårdar hade  riktiga jordkällare, som höll livsmedlen kalla året om.

Bondstugorna hade en källare under köksgolvet, vilken i bästa fall var kall och bra också på sommaren, men ofta blev det för varmt även där.  Mjölk och kött är känsliga födoämnen som lätt förfars och blir skämda.  Det blev en vana att kolla mjölken innan man drack.  Det hände att mjölken surnade, an vart suor eller rakla ihåop å vart groplo. Det betyder att mjölken redan hade ändrat konsistens och det fanns klumpar i den.  Man kunde testa genom att hälla lite i kaffet.  Om mjölken va suor skar det sig direkt.

Smör och fett konna vaal hässjit (härsket) och då smakade det illa.  Kött var känsligt och konna vaal sjömd (skämt) och skulle tillagas så fort som möjligt.  Jag minns att mamma hade som regel att malatjöti (malet kött) skulle stekas så fort man kom hem med det från butiken.  Då fanns ju inte vakuumförpackning som metod heller, utan man tålla in köttet i ett smörpapper.  Ägg var inte lika känsliga, men vi brukade alltid knäcka dem i en kopp först för att kolla att dem it va gambäl elo rotin.  Det kändes direkt på lukten om de var otjänliga som föda.  Ägg såldes i lösvikt och de lades försiktigt i en papperspåse och så fick man cykla hem försiktigt för att inte söndra dem.

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Hässjit

 1. Marita

  Det är synd och skam hur mycket mat som kastas bort nuförtiden. De flesta kollar noga på bäst före-datum och har det gått ut kasseras maten. Ägg i papperspåse var alltid ett vågspel, då man aldrig visste hur det skulle se ut i påsen när man kom hem.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Marita

  Många gånger blev det så att mamma fick cykla iväg själv till butiken när äggen skulle inhandlas.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s