Tjöögas

Såg i TV4:s Nyhetsmorgon ett inslag om ett motionslopp i Boston, som var något ovanligt.  Endast 6,5 km långt, men halvvägs skulle man stanna och äta en låda med doughnuts eller dånitsar som vi skulle säga.  En ung man satt på vägbanan och tryckte in den sista dånitsin och man kunde tydligt se att han var illamående.  Vid vägkanten fanns för säkerhets skull skyltar med texten DON’T PUKE!

Det fick mig att tänka på vårt något underliga ord tjöögas, som betyder att få kväljningar.  Man kan tjöögas om man ser spyor eller skämd, äcklig mat.  En del människor är mera känsliga och kan tjöögas ganska lätt.  Då brukar vi också säga att man är krääsmaga.

Jag vet att det finns olika varianter av ordet tjöögas.  Låt höra er version i kommentarsfältet!

8 tankar på “Tjöögas

  1. kicki Inläggets författare

    måsamållon

    Ok, där har vi ett annat ord. Jölp kan vi använda i stället för spy eller kasta upp.

    Gilla

    Svara
  2. jukk

    Tjöyes säger man norrut. Samma ord lär förekomma i dialekter i Sverige också (bl.a. Jämtland), så det är nog ett gammalt ord.

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    Mats

    En lite annan variant bara, ordet är nog samma i grunden.

    Det är kul att en ung man som du är intresserad av vår hemkommuns dialekt! Har märkt att det börjar bli vanligt i yngre familjer att man börjar tala standardsvenska med barnen. Det är synd, jag tycker vi ska föra vårt språkarv vidare.

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. Mats

    Jaa ja har absolut it naa fyrståels fyr toko föräldrar som jär på ti viisi. Dialektin e ju tan viktogast råotin man har ti heimtraktrin. E skär i örona tå man hör å siir e utspelas framfyr ein.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar