Brinn vedär å vedäbränd

Föregående inlägg om heimvedär inspirerar till dagens inlägg.

När man kokar något som är mjölkbaserat får man vara aktsam så att e it brindä vedär.  Då blir kastrullen brun i bottnen, alltså vedäbränd, och rätten förstörd .  För att undvika det måste man röra mest hela tiden.  Risgrynsgröt och liknande är speciellt känslig ti brinn vedär.  Kanske är det därför som mjölkbaserad gröt kokas så sällan i vårt hus, då husmor har för dåligt tålamod att röra.

En kastrull som vaal vedäbränd är svår att rengöra.  Rostfria och maljeera kastruller är mera känsliga ti vaal vedäbränd.  Det bruna i bottnen kan sitta som berget, men efter blötläggning med maskindiskmedel och ett rejält uppkok kan man lyckas med uppgiften.  Lite stålull kan behövas också.

Man brukar säga att en kastrull som en gång varit vedäbränd ganska lätt brindä vedär igen.

Annonser

3 thoughts on “Brinn vedär å vedäbränd

  1. kicki Inläggets författare

    Har börjat bli nyfiken på att så många besökare/visningar på min blogg kommer från Irland och USA. De är flera än besökarna från Sverige. Det skulle vara roligt om någon gav sig tillkänna. Speciellt de två från Irland och USA som direkt kommer in efter varje nytt inlägg. Man får kommentera på engelska också!

    Gilla

    Svara
  2. måsa-mållon

    Inget exotiskt besök här,bara vanliga Kvevlaxmållon. 🙂 Men uttrycket känner jag till både i tal och praktisk handling. Att koka ”mjölkmat” är det värsta som finns,det slutar ofta med den brända varianten.

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    Hej mållon!

    Du är lika välkommen varje gång! Och ännu bättre att du ”tjenns vedär” orden:)

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s