Tråssgåålin å döragoåtani

Lyft åpp föötrin tå do gaar övä tråssgåålin!  Tråssgåål används i dialekten än i denna dag, även om den yngre generationen börjat övergå till tröskäl. Jag vet inte om tråssgåål har något att göra med tråssbåttnin (trossbottnen), som ju ligger under golvet i ett hus.  Tråssgåål har ju också vissa likheter i uttalet med engelskans threshold.  Numera är tråssgåålan ganska smala och låga, men förr skulle man ta ett ordentligt kliv för att komma över dem.  Under en period skulle det inte alls vara några tråssgåålar inomhus, utan det blev ett mellanrum mellan dörr och golv.  Det kan ha varit på 60-talet.

Tråssgåålin hör ihop med döragoåtani och bildar en ram för dörren.  Döragoåtani är ett gammalt ord som fallit ur bruk.  Förr kunde man säga:  An ståo å hold fast se i döragoåtani.  Numera säger vi dörakarmin i stället.

På bilden en gammaldags tråssgåål.

tråssgåål

Annonser

4 thoughts on “Tråssgåålin å döragoåtani

  1. kicki Inläggets författare

    Jo, döragoåtani satt nog väldigt långt inne, men det ploppade upp till slut. Jag visste att det fanns ett gammalt ord för dörakarm. Fråga din mamma vid tillfälle om hon brukat använda det!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s