Bräst å brästaran

En dag som idag har vi kanske rätt att slå oss för bröstet då vi äntligen bärgat en guldmedalj i OS!  Och en silvermedalj därtill!  Vi kan bräst åpåå och skryta lite.  Om man brästar så är det just frågan om att skrodera vitt och brett om sin egen förträfflighet.  Vi kan nog också använda skrådäär i samma bemärkelse.  I allmänhet är inte brästasi eller skrådäärasi en välsedd egenskap.

Motsvarande substantiv är brästar:  An e no in tokan brästar å!  Brästaran brukar inte ses med blida ögon då de är alltför uppfyllda av sig själva.  De tar till stora ord och talar gärna högljutt om egna bedrifter och  låter ofta  påskina sina överlägsna egenskaper.

I kväll kanske man tillåta sig att se på svensk TV,  bara för att se om det finska guldet fick det svenska  brästasi att avta i  någon mån.  Även om svenskarna fick snogga se en bronsmedalj bakom Finland och Ryssland.

Bilder på dagens hjältar från Yles hemsida:  Niskanen- Saarinen och Niskanen-Jauhojärvi

niskanen_saarinen

niskanen_jauhojärvi5

Annonser

10 thoughts on “Bräst å brästaran

 1. Thomas

  Vi är nog flera som tycker att svenska kommentatorer har alltför blågul syn på idrotten. Bräst har jag nog hört någon gång, men jag använder det inte själv. Vi brukar mest säga att man skrävlar.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Jo, flera gånger under Sveriges så framgångsrika OS-veckor har jag tänkt att det är tur att vi ser bara Yles sändningar denna gång. Men å andra sidan är det klart att man ska få glädjas över de egnas prestationer.

  Skräävlar är ett annat ord som betyder ungefär samma som brästar.

  Gilla

  Svara
 3. måsa-mållon

  Vi använder både bräst och skrådäär som ni. Men vi brästar också upp en söm som blivit fel: On suöma feil,så on måsta bräst åpp allt.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Intressant att ni brästar åpp sööman. Någonstans långt inne känner jag nog igen den betydelsen också, men det är länge sen jag hörde det. Vi sprättar åpp dem i stället, men lika tråkigt är det också.

  Gilla

  Svara
 5. herbertsblog

  Just det Måsa-Mållon! I Replot brästa man också sömmar som hade ”vaali feil sööma”! Eller ”sprätta” man upp ibland?

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  Herbert

  Vågar du berätta i vilket sammanhang du hamna ti bräst? Själv har ja brästa sööman väldigt många gånger, helt på eget kommando, för att jag varit missnöjd med resultatet.

  Gilla

  Svara
 7. herbertsblog

  Hej Kicki! Nog vågar jag berätta om när jag brästade upp sömmar. Det var när mor Ellen klippte mattväft och jag fick uppgiften att ”brästa upp” sömmarna på gamla klädesplagg som skulle bli mattväft. Minns att verktyget var ett rakblad!

  Gilla

  Svara
 8. kicki Inläggets författare

  På den tiden var man noga med att ta vara på hela plagget. Numera skulle man säkert bara klippa bort hela sömmen i stället. Om det ens finns någon som klipper ”mattslarvona” mera.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s