Rådd å råms

Fortsätter på samma tema som i föregående inlägg.  Rådd är ju ett ganska vanligt ord i finlandssvenskan, men lär vara en finlandism.  I vår dialekt är råddasi ett välanvänt ord.  När man råddar blir det inte så bra, utan det kan handla om att tala eller skriva utan struktur på ett otydligt sätt:  Dehää vart nåo bara na råddasi, do måst lag åm e.  Just i denna typ av mening kunde  vi använda frållasi i samma betydelse.

Vi använder också råddvärk, som är resultatet av råddasi.   E vart na råddvärk tå ja blanda me i (det blev bara oreda när jag blandade mig i).

Vi kan också rådd rent konkret, så att det blir oreda:  No ha do rådda i skååpi ijen, ja hittar it nainting.  Tillhörande adjektiv är råddot:  Måst do ha sådi råddot po skriivbåoli?

Råms ligger ganska nära i betydelse, men används, som jag ser det,  alltid i konkreta sammanhang.  Det blir oreda av något slag:   On ha råmsa bårt allt va ja hadd laga i oåning.  Adjektivet råmsot används på samma sätt:  E vaal så råmsot tå ni leikär i skrobbin.

Annonser

6 thoughts on “Rådd å råms

 1. GO

  Jag råddar lite från och till men sällan används numera råms men jag känner väl till ordet. När vi börjar rådd på gamla dar på grund av demens då är det inte längre trevligt för våra närstående.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  GO

  Vem råddar nu inte ibland? Det är bara mänskligt, men som du säger, när det börjar rådd eller fråll på gamla dagar är det otrevligt för alla parter.

  Gilla

  Svara
 3. måsa-mållon

  Vi kan också säga att något blir åmrådda,ifall man blandat ihop eller bytt plats på nånting. Råms använder jag rätt ofta. Vi kan också säga om nån,oftast om flickor/kvinnor att ”on e en rikti råmso”,eller ”råmsadaara”,om nån är slarvig eller också i betydelsen skvallertant.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s