Dibär

Heng åpp jackon no, annas by mamm dibär tå on siir ho do jär!  Dibär är grundformen av verbet som betyder ungefär muttra, förebrå, småskälla.  Sådär lite lågmält tjatande. Den variant som man hör mest är nutidsformen dibrar:  Va dibrar an åpåå me no ijen?  Dibrasi kan pågå ganska länge i värsta fall.

Man behöver inte alltid ta dibrasi på allvar, utan det hör nu bara till att mamma eller pappa dibrar åpåå om man misskött sig på något sätt.  Det kan handla om hemkomsttider, läxläsning,  uppstigning om morgnarna eller allmän oreda.

Ordet är gammalt och numera används kanske tjaat, eller jåm i stället.

Annonser

11 thoughts on “Dibär

 1. kicki Inläggets författare

  GO

  Har nog hört om dåbrasi också, men använder inte det själv. Måste riktigt tänka efter nu med andra sidan ån, men du lär nog ha rätt.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  PJ

  Små avvikelser har vi ju noterat tidigare, som eventuellt kan bero på att man hört fel i något skede. Vad som är rätt eller fel finns det inget facit för.

  Gilla

  Svara
 3. måsa-mållon

  Känner inte igen dibär. Vi säger plåtär,”nu böri nåo mamm plåtär”. ”on plåtra poå mi tå ja slengd jackon po gålvi”. ”Nu vaart on nåo plåtro.”
  Plåter kan ocksp betyda prata;”on plåtra å poå”,konna int va tyst.”

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  måsamållon

  Vi kan nog också använda plåtär precis på det sätt dina exempel visar. Dibär är bara ytterligare ett annat sätt att säga samma sak.
  Likaså är plåtro bekant. Något adjektiv som hör ihop med dibär vet jag inte om.

  Gilla

  Svara
 5. GO

  Kom att tänka på att vi har ju också slaper och slåper som betyder ungefär samma sak. Det talas ju om slaper-takkona men jag har aldrig hört att de manliga storpratarna skulle heta slaper-bässan.

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  lma

  Ståoskräävlar är vår variant av ditt förslag, som är ganska bra. Men jag uppfattar ändå in skräävlar mera som en som skarvar och skryter, samtidigt som han pratar.

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  Nu kom jag på ett ord som man brukade använda förr om karar som pratade för mycket – in prädikståola: Va je idee fyr in prädikståola?

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s