Va tagär an o luosin annan smellin

I vår familj finns ett stort motorintresse,  även om jag mest följer med lite halvhjärtat.  Det blir allt emellanåt diskussioner om Formel I.  Som bekant har Räikkönen lämnat Lotusstallet och anslutit till Ferrari inför kommande säsong.  Lotus är i ekonomiskt trångmål – i pängprikon– och Räikkönen blev helt utan lön förra säsongen.  Nu ser det ännu mera illa ut, då Lotus inte ens har pengar till motorer för den nya säsongen.  Stallet vill att Renault ska tillhandahålla  motorer gratis i utbyte mot större synlighet för reklam…  De behöver alltså både förare och motorer fyr assit.

Vi diskuterade att det kommer att bli svårt för Räikkönen att få ut in sin innestående lön på hela 20 miljoner (!) euro, och då plötsligt dök det gamla talesättet upp:  Va tagär an o luosin annan smellin?  Ordagrant betyder uttrycket:  Vad tar man av lusen förutom smällen?

Talesättet brukar alltid handla om pengar.  Om man har lånat ut pengar åt någon som inte kan betala tillbaka kommer det också  väl till pass.  Man blir helt enkelt utan.

 

Annonser

15 thoughts on “Va tagär an o luosin annan smellin

 1. runeparo

  Du börjar allt oftare presentera dialektuttryck, som jag aldrig hört. Av de där är det bara ”för assit”, som jag hört. Det har nog varit vanligt här i trakten. Själv använder jag nog numera ordet gratis. Ett tecken på att man sakta börjar frångå dialekten?

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Nämen, Rune! Inte kan vi ju börja frångå dialekten, men språket utvecklas hela tiden och gamla ord faller bort vartefter. Själv vågar jag nog lova att jag aldrig kommer att sluta prata mitt modersmål.

  Gilla

  Svara
 3. herbertsblog

  Hej! Jag håller med Rune! Kickis ordförråd när det gäller dialektala uttryck börjar övergå mitt förstånd! 😀

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Jag antar att du menar det vi kallar för rååsjälpon, alltså man mäter exempelvis en husgrund diagonalt från hörn till hörn för att kolla att vinklarna är räta.

  En praktisk metod i stället för Pythagoras teorem.

  Gilla

  Svara
 5. herbertsblog

  Helt riktigt, bästa du! I ”gamla” Replot talade gubbarna om råskankon. Dagens timmermän använder uttrycket kryssmått!

  Gilla

  Svara
 6. runeparo

  Att frångå dialekten är absolut inte nåt som jag strävar efter. Konstaterar bara att jag tycks ha slutat använda en del dialektord.

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  Herbert

  Kryssmått tyckte jag mig också ha hört, men vågade inte föreslå det så där inför expertisen:)

  Rune

  Det var ju skönt att höra. Gamla ord faller bort och nya kommer till, så ”ha e vari uotet allt”.

  Gilla

  Svara
 8. GO

  Jag måste nog tyvärr instämma i samma kör som Rune och Herbert, har inte hört uttrycket förr inte heller soltin och det där med eijit båol i tidigare inlägg. Märkligt fast båda mina föräldrar var genuina vöråbor och jag har alltid bott i Vörå och pratar dialekt så långt som det bara går tom de gånger vi besökt tex Tärnaby-Hemavan. Där blir man förstådd på vöråspråtji alla gånger.

  Gilla

  Svara
 9. kicki Inläggets författare

  Det ser tyvärr ut som jag är ensam om talesätten just nu. Den äldre generationen som kunde ha backat upp mig finns inte mera hos oss.

  Gilla

  Svara
 10. PJ

  Jag kan trösta dig med att även jag har hört uttrycket ”Legg föötrin ondär eijit båol” även om jag inte kommenterade just då. Däremot är dagens uttryck mig främmande.

  Gilla

  Svara
 11. kicki Inläggets författare

  PJ

  Åtminstone en till då som känner igen just det uttrycket:)

  Kom annars att tänka på att man talar om luspank, vilket lite tangerar det aktuella uttrycket. Varför det är just löss som är utan pengar är ju konstigt..

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s