Ta i ein å slo i tan annan

Talesättet i rubriken brukar användas med ett något uppgivet tonfall.  Det kan gälla stridbara personer som gärna vill synas.  Låt oss nu ta som exempel skidåkaren Petter Northug och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, som båda två vill både höras och synas. Såväl i positiva som i mera tvivelaktiva sammanhang.

De kan väcka uppror hos både åskadare och press  med sina uttalanden eller i samband med utövandet av sin sport.  Det kan resultera i röda kort för Zlatan och svarta rubriker i skvallerpressen för Northug, när han förödmjukat svenskarna vid målgång.  Ta i ein å slo i tan annan kan vi säga och menar då att båda är lika goda kålsupare.

Det behöver inte alltid vara frågan om fysiskt agerande, utan kan gälla även andra egenskaper hos två personer.  Det kan vara slöhet eller likgiltighet inför arbetsuppgifter.  Båda är lika lata och håglösa:  Ta i ein å slo i tan annan.

11 thoughts on “Ta i ein å slo i tan annan

 1. kicki Inläggets författare

  Skulle du ha förstått det i rätt sammanhang? Det är i allmänhet så med dialektala uttryck, att man kan förstå dem även om man aldrig hört dem tidigare. Förutsatt att man är någorlunda förtrogen med dialekter.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  måsamållon

  Jo, den varianten har vi också. Men då kan det också handla om bra egenskaper och även om saker: ”Va tyckä do om dehä tvoå tavlona? Dem e varaadä gåod.”
  ”Ta i ein å slo i tan annan” handlar enbart om de sämre sidorna:)

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  GO

  Börjar nästan tro att det bara är jag som fortfarande använder talesättet:) Men jag har åtminstone en kollega som är införstådd och använder uttrycket.

  Gilla

  Svara
 4. PJ

  Nej då, du är inte ensam om uttrycket. Jag känner också till det och använder det ibland. Jag menar att uttrycket mest kommer till användning när det är kontrahenter i samma sandlåda som utmärkt sig i negativ bemärkelse.

  Gilla

  Svara
 5. kicki Inläggets författare

  PJ

  Tack för det! Då har vi precis samma tolkning av uttrycket. Lite svårt att hitta bra, men någorlunda neutrala exempel, som kan nämnas i tryck.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s