Vink

Fortsätter på temat ståmbäl å ståpäl.  Om man ståmblar riktigt illa kan det hända att man vinkar i diitji.  Det betyder ingalunda att man ligger där och viftar glatt med handen, utan man ramlar i diket.

Under stormen Eino var det många träd som vinka i skogen,  de välte alltså omkull.

En gång när vi va å höijbärga (på höbärgning) lassade vi på för mycket hö på släpvagnen.  Höet var torrt och hade format sig på störarna så att det   spretade lite hur som helst.  När traktorn körde över den lilla bettjisbråovin (bron över bäcken) bar det sig inte bättre än att halva lasset vinka oåv.  Det föll alltså av och en stor del gick till spillo när det blev vått.

När man är på sjön ska man inte resa sig upp i en liten skranglig roddbåt för tå kan bååtin vink.  Den kan slå runt och själv får man i bästa fall ta sig simmande i land.

Det är många som har problem att arbeta bort det dialektala vinkasi och det kan bli lustiga missförstånd.

På bilden är det en lite större båt som ha vinka.  Costa Concordias förlisning.

vinka

Annonser

4 thoughts on “Vink

 1. PJ

  Jag förstår vinken. Nu när det kommit lite snö och kanske is här och var så gäller det att ta det försiktigt så att man inte vinkar. 🙂

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Ja, så är det. I halkan kan det gå lite snabbare när man vinkar, så då kan vi kalla det stritt i stället. Det var nära att jag stritta häromkvällen, men det klarade sig med några armsvingar:)

  Gilla

  Svara
 3. lma7

  ”Tass, tass kokona, viti, viti snörona. Asto basto a vinka åkoll å våro staar å lutar” läste man i en ramsa för barnen när jag var liten. 🙂

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  lma

  Slutet av ramsan känner jag igen, men vi hade lite annan ordalydelse: Grannis baston ha folli åkoll å våån on staar å luotar. Där användes inte vink av någon anledning.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s