Håpäl, håplo å styrjo

Va je idee fyr it håpäl?  Om man uppför sig flamsigt, högljutt och gör sig till allmänt åtlöje kan man anses vara it håpäl.  Vid närmare eftertanke är det mest kvinnfolk som brukar få det mindre smickrande epitetet.  I åppvextin är det mest vanligt ti va håplo, det hör puberteten till.  Ibland kan det ta sig fysiska uttryck  – man kan exempelvis klänga på kompisar och i extremfall kasta sig på golvet under högljutt flabbande.  Sådant beteende,  som kan benämnas håplasi,  är påfrestande för omgivningen.

För de flesta växer håplasi bort med åldern, men för vissa kan det i något mindre uppseendeväckande form fortgå in i vuxen ålder.

Pojkar, som beter sig iögonenfallande högljutt,  brukar anses styrjo i stället.  Då är det mest frågan om fysiskt utagerande som spring, hoppande och brottning med likasinnade.  Redan i dagisåldern kan pojkar anses va styrjo.

Annonser

4 thoughts on “Håpäl, håplo å styrjo

 1. kicki Inläggets författare

  Ja, hoåmo har jag alldeles glömt att ta till behandling. Det är nog inte samma som håplo, utan betyder ungefär hårdhänt. Man kan säga till så här åt barnen: Nånå, iiss it va så hoåmo no, on kan jo by grååt.
  Man hör nästan inte hoåmo alls mera, kanske det beror på att det låter nästan som standardspråkets homo.

  Gilla

  Svara
 2. måsa-mållon

  Vi använder håbäl,men det betyder en person som gör lite oöverlagda saker och är man håblo ställer man till det,är klumpig och tänker inte efter.Håblo kan man vara i vilken ålder som helst,och det är inte könsbundet.Håpäl låter nog också bekant i den betydelse du ger,men jag använder det inte.
  Störjo är vår variant på styrjo,och det använder jag nog.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Ordet håbäl som du nämner verkar på förklaringen vara samma som vårt håbbo. Håbbo kan användas om både saker och personer.

  Störjo är ju så gott som samma ord som styrjo i alla fall.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s