Silavillon

Det är inte ofta man hör ordet silavillon användas numera.  Tankarna går till hästar när ordet kommer på tal.  Det är inte lätt för en ovan att sela på en häst och det är just i det sammanhanget man kan vaal i silavillon.  Det ser ut att finnas hur många remmar och tampar som helst och i vilken ordning och hur de ska träs på är inte så gott att veta.  Får lov att medge att jag bara sett på när någon annan ha sila po hästar, så jag skulle med all säkerhet vaal i silavillon på en gång.

Numera har de flesta hundar också selar, men de är ju av en enklare sort och inte så svåra att komma underfund med.  Om morgnarna när jag ännu är lite i sömnin kan det i alla fall bli lite problem att få selen rättvänd.  Hunden brukar bli något irriterad på mig tå ja vaal i silavillon och försöker själv trä in huvudet på rätt ställe.  För honom spelar det ingen roll om silan vaal po oåvot.

Ibland hör man uttrycket silavillon användas även i andra praktiska sammanhang, om någon blandar bort sig.

Googlad bild på silan:

silan

Annonser

10 thoughts on “Silavillon

 1. runeparo

  Jag har inte använt uttrycket ”selavillon”, men nog andra i min närhet. Frugan har sagt det många gånger. Men inte i fråga om hästar.

  Gilla

  Svara
 2. PJ

  Silavillon är nog känt bland oss som varit med i svängen en tid. Naturligtvis var det vanligare tidigare när hästar användes i arbete på landsbygden men än kan man höra ordet. Själv tycker jag att det är ett av de vackrare dialektorden.

  Gilla

  Svara
 3. måsa-mållon

  Jag kände inte igen ordet på direkten,det är inget jag använder. Ett bra uttryck är det i alla fall,väldigt beskrivande.

  Gilla

  Svara
 4. runeparo

  Det är möjligt. Jag kan inte ge nåt exempel på situationer, där frugan brukar prata om selavillon. Kanske då små barn skall klä på sig.

  Gilla

  Svara
 5. herbertsblog

  Jo, jo ”selavillon” minns man nog. Har nog minnen av att jag ibland i tonåren kom i ”selavillon” när jag skulle spänna Linda för kärran, släden eller höskrindan. Och Rune var nog i något slags ”selavillo” när han skulle montera upp det nya växthuset! 😀 😀 Hela världen följde hans ”villo” på bloggen.

  Gilla

  Svara
 6. kicki Inläggets författare

  Rune

  Ja, ärmar kan komma fel väg och tvinnas vid påklädningen. Inte är det lätt när man är liten.

  Gilla

  Svara
 7. kicki Inläggets författare

  Herbert
  Alla är vi barn i början, men i mitt fall börjar det nog bli lite sent att lära mig ”ti sil po hestan”.
  Det var nog väl styva ”silar” på växthuset, om man ”sko kåm se i silavillon” med dem:)

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s