Slåddan

Det finns olika slags slåddar.  Man kan lag slåddan av material som är så pass löst att det går att forma med handen eller någon sorts tillbehör.  Det kan vara olika slags livsmedel som smör, kaksmet, köttfärs, potatismos och liknande.  Legg in slådd ot me å!  Det är inte så noga med storleken på in slådd Tiidåt (någonting ditåt) räcker bra.  Idag skedade jag i in slådd crème fraîche att förgylla såsen med.

När man utför gjutningsarbeten kan det bli en del cementslåddar även på opassliga ställen.  Nu kommer vi också in i den årstiden när det börjar bli problem med jytjoslåddan, dvs. lösa lerklumpar som kan komma in i huset med husdjur eller småbarn.  Om vårarna när snön börjar smälta på vägarna kastar bilarna smutsiga snyöslåddar från däcken.

 

4 thoughts on “Slåddan

 1. måsa-mållon

  Känner igen ordet och betydelsen. Vi kan också använda ordet om människor. ”E va in rikti slådd.” Det är inte så smickrande att bli kallad slådd. Det är nog nån som inte riktigt har ordning på livet,en slarver.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Vi brukar inte använda slådd om personer, möjligen sådd i så fall. Andi såddin (eller såddarin)! Mest använder vi slarvkosk eller slosivaskar i den betydelsen.

  Gilla

  Svara
 3. PJ

  Jag känner också till slådd i fråga om personer som inte har allt i ordning, vare sig egen person eller ägodelar. Just det, en slarver. Jag kom i sammanhanget att tänka på ordet lårv, som också är en slådd och till på köpet lite lat. Inget gott epitet att bli kallad vare sig slådd eller lårv.

  Övriga exempel är också kända.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  PJ

  Se där! Vi har ju konstaterat det förr, att ordbruket kan variera inom samma område. In lårv eller lårvar är nog bekant för mig också.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s