Britamåoss pääronsåmarin

I början av oktober runt Birgittadagen den 7 oktober kan det vissa år bli en period av varmt och soligt väder.  Den för årstiden varma perioden brukar kallas för brittsommar.  Benämningen indiansommar används också ibland om en sen varmperiod, men den behöver inte ligga i anslutning till Birgittadagen.

Britamåoss pääronsåmarin är en gammal lokal variant av brittsommar.  Måhända var Britamåor något senfärdig med potatisupptagningen, då den försiggick så pass sent som i oktober.  Denna vecka är det tydligen en sådan varmare period på gång.   Nu är det alltså på tiden att Britamåor får päärona uor jåolin.  Jag tror inte många i våra trakter har vare sig brittsommar eller Britamåoss pääronsåmarin i sitt ordförråd, men som kuriositet kan de nämnas.

På den googlade bilden syns päärontagasi me sprättin, som kastade päärona över halva landet när man just precis lyckats plocka upp föregående pääronseng.

päärontagasi

Annonser

6 thoughts on “Britamåoss pääronsåmarin

 1. PJ

  Jodå, brittsommar finns nog i min vokabulär men jag trodde att brittsommar kunde infalla lite när som helst under hösten. Att den var kopplad till Birgitta var nytt för mig.Indiansommar är också känt, däremot måste Britamåoss pääronsåmarin vara en lokal variant i er by. (?)

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Vågar inte säga hur utbredd Britamåoss pääronsåmarin är som begrepp, men det skulle väl vara konstigt om den bara förekom i vår by.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s