Fyjift å åoliika bär

När vi var barn brukade vi tycka om att plocka lite bär bara för att få något gott att äta.  Smultron var ju det bästa förstås, men också blåbär var jättegott med lite socker och mjölk.  När vi gick där i skogen hände det sig att vi påträffade andra bär som såg intressanta ut.  Odon som liknar blåbär provade vi ibland, men de smakar ju ingenting.  I skogsbackarna fanns också buskar med kalvsjitobär som är ätliga, men helt utan arom.  Egentligen heter de måbär, men det lärde vi oss betydligt senare.

Odon

odon

  Kalvsjitobär (måbär)

måbär

 

 

 

 

 

 

 

 

Årmbäri (ormbär) såg också intressant ut, men på något vis visste vi att det var oätligt eller fyjift som vi brukade säga.  Andra bär som vi brukade rata för att dem va  fyjift var det röda ekorrbäret.   Det var nog någon vuxen som hade berättat det för oss.

ormbär

 

Ormbär till vänsterekorrbär

 

 

Ekorrbär till höger

 

 

 

 

 

 

Granngården hade en intressant häck, som var ganska ovanlig på den tiden.  Det var en tibasthäck som fick härliga illröda bär på sensommaren.  Grannbarnens mamma var väldigt noga med att förmana oss att äta av dem, för de var också fyjift.  Numera säger vi jifto i stället.

Tibast med lilafärgade blommor och med bär.

tibast

2 thoughts on “Fyjift å åoliika bär

  1. GO

    Vi kallar måbär kalvskvitrona,men jag har även hört din benämning. Man trodde att man skulle bli upprymd att äta av dem och börja kvittra som fåglar, därav namnet.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s