Måonin å it jyst na maskjito

Hallona e måonin!  Både skogshallon och trädgårdshallon har mognat och skörden är i full gång.  Skogshallon är givetvis bäst, men det är inte så lätt att hitta bra ställen och terrängen brukar vara oländig och full med hålstär.

Redan i början av 80-talet satte vi några hallonplantor som har spridit sig och nu har vi ett ganska stort land, som ger god skörd när det är bra bärår.  Det är inte så mycket jobb med landet heller. Om vårarna ska de gamla skotten som burit frukt tas bort och det kan vara lite bökigt att manövrera ut dem mellan järntrådarna som vi använder som stöd.  Det ska också rödas (röjas) i gångarna för att underlätta plockningen.  Det blir också mera bär om buskarna inte står för tätt.  Annars är det bara att gödsla lite och vänta på skörden.

I dag plockade jag för tredje gången och hallonen är fina och it jyst na maskjito.  Hallonmasken gillar hallon, men just i år har jag knappt sett någon ännu.

Det brukar bli att jag plockar halva landet i taget, för det är lämpligt att låta bären mogna och plocka beståndet varannan dag.  På så sätt får vi färska hallon varje dag.

Egna bilder.

Bild0480Bild0486

6 thoughts on “Måonin å it jyst na maskjito

 1. runeparo

  Jag har inte heller sett den enda mask i hallonen i år. Två huggormar har vi stött på under hallonbuskarna. en del av de trädgårdshallonplantor, som vi planterade i somras, är nog av den sort jag ser på din bild. Jag minns inte namnet på sorten.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Vi har två sorter – Muskoka och Ottawa vill jag minnas att de heter.
  Vi har sett fyra huggormar vid villan i år, två stycken mycket nära huset. Det brukar vara hunden som hittar dem och står och skäller tills någon kommer.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Rune

  Ottawa och Muskoka verkar fortfarande var de mest vanliga sorterna. Sedan lär det också finnas hösthallon, som mognar senare. Borde kanske skaffa sådana också.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  PJ

  Om motivet är bra duger det med mobilkamerabilder också.
  Bären är nog goda också när man tar dem direkt från buskarna.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s