Fall i öid

Trädgårdar ska ansas så gott som varje dag eller åtminstone ett par gånger i veckan.  Om man slarvar syns det på en gång,  men det går förstås att reparera skadan.  Om trädgården däremot får stå orörd något år eller till och med något decennium falldär an i öid.  Uttrycket betyder ordagrant att det blir en ödeträdgård.  Ogräset tar över och järvvexin (starkväxande) buskar och träd växer ohämmat till sig. Förädlade blommor dukar under i brist på ljus och näring.

Det är med vemod i hjärtat man ser ett sådant förfall.  Jag tog ett par bilder från min mormors gårdsplan, som stått orörd sedan slutet av 80-talet.  I början av 1900-talet hade man ju inga egentliga trädgårdar, utan gräset fick växa fritt på gårdstunet och slogs ner mitt i sommaren, varefter man tog vara på höiji (höet).

På sin höjd hade man ett par äppelträd och några bäribåskar (bärbuskar).  Trots det är förfallet så tydligt på bilden.  Den gamla björken har gett upp och en stor gren har ramlat ner tvärs över den lilla backen upp till huset.

Till vänster växte tidigare en stort snår av midsommarros, som brukade blomma så vackert i midsommartid.  Nu finns inte ett spår av den mera.

9.5.2013 Rökbastu 045

 

Annonser

5 thoughts on “Fall i öid

 1. rune paro

  Det där uttrycket har jag bara hört i en annan betydelse. Min mamma brukar använda det i betydelsen att slappna av, komma av sig, bli lat för en stund.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Det var ju en helt annan användning av uttrycket. Men man får väl tänka sig att man låter sig själv ”förfalla” för en stund.

  Gilla

  Svara
 3. kicki Inläggets författare

  Ja, det är nästan så man vill fälla en tår. Speciellt när man går in och ser de gamla tingen.

  Gilla

  Svara
 4. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » A – B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s