Röikbaston, del 1

I går företog jag en planerad nostalgitripp bakåt i tiden.  Målet var min mormors gamla stuga, där hon inrättade sig som nygift.  Själva stugan är i ganska dåligt skick då golvet håller på att ge vika och ramla ner i källaren.

Den gamla röikbaston på tomten är däremot i förhållandevis gott skick, även om där är skräpigt och fullt med låkknet (spindelnät).  Hur gammal den är vet jag inte säkert, men den var i bruk redan i mormors ungdom.  Bastun torde alltså vara bortåt hundra år gammal.

Den var senast i användning i slutet av 1980-talet, då min moster och hennes man använde stugan och tillhörande röikbasto som sommartorp.  Han var duktig på att hålla byggnader i skick och lade nytt plåttak på både stuga och bastu. Efter hans frånfälle i slutet av 80-talet har ingen eldat bastun. Det kan bero på att det är arbetsdrygt att elda i den jättestora bastukaminen. Det finns ingen skorsten i in röikbasto, utan röken ska välla ut i basturummet under eldandet.

Jag minns,  att man började elda tidigt om morgonen och först mot kvällen när elden slocknat skulle röken vädras ut och badasi kunde börja.  Man kasta påå (kastade en skopa vatten på stenarna) en gång för att rena luften innan de första badarna fick gå in.

Väggarna och laven är kolsvarta av åratals rök- och sotimpregnering och det lilla fönstret släpper inte in mycket av dagsljuset.  I röösti (takröstet) på gaveln finns ett litet fönster som kallas akkon (från finskans akkuna), varigenom röken ska släppas ut.

Mera om bastobadasi och annan användning av bastun i morgon.

Jag trodde inte mycket skulle synas på bilderna då det var så svart inne i bastun,  men de blev ganska hyfsade.

Röikbaston  från baksidan med vedapino från 80-talet.

9.5.2013 Rökbastu 025

 

 

 

Akkon i röösti (takröstet) och vattentunnor för varmvatten på lavan9.5.2013 Rökbastu 033

 

 

 

 

 

Bastokamiinin9.5.2013 Rökbastu 042

 

Annonser

3 thoughts on “Röikbaston, del 1

  1. kicki Inläggets författare

    Det kan man ju tycka, men elden ska vara slocknad innan man vädrar ut röken. Därmed ska kolosförgiftning undvikas. Man underhållseldar alltså inte alls, utan badet räcker till för många då ugnen är stor och magasinerar mycket värme.

    Här kan man läsa mera om savusauna på finska: http://fi.wikipedia.org/wiki/Savusauna

    Gilla

    Svara
  2. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » A – B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s