Slamsa-Dara å Slöoskos-Sara

I maj är det mycket med det jordiska,  fast man it haa nait heiman (något hemman), utan bara odlar blommor och har en liten trädgårdstäppa.  Nu i år när vi haft så varmt i antiidin,  har svetten runnit och jag har känt mig som Slamsa-Dara elo Slöoskos-Sara innan kvelldi (kvällen).

Båda dessa namn brukade användas som öknamn på kvinnor som inte var så nogräknade hur de såg ut, utan de kunde vara både smutsiga och slarvigt klädda.  Hemmet brukade inte heller vara i så gott skick, om man uttrycker sig milt.  Det både luktade och såg förfärligt ut.

Jag har en liten anekdot från en sådant hushåll.  Det skulle bli dop i stugan och husmor tarvade hjälp för att kunna ta emot prästen.  Byns kvinnfolk ställde upp och hjälpte till med storstädningen, vilket tog sin rundliga tid.

Mitt i allt hördes slag av en yxa från kammaren och de andra kvinnorna förhörde sig vad som försiggick.  Svaret löd:  Ja mått hogg bårt kattdynjon! 

Annonser

2 thoughts on “Slamsa-Dara å Slöoskos-Sara

 1. PJ

  Att bli kallad Slöusk var nog inget gott omdöme. Man var illa klädd men framför allt en person med dåligt och tvivelaktigt rykte.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  It slöusk är väl en man har jag förstått och kvinnorna fick tillägget Sara. Karan kunde kallas något annat också, men det kommer i morgon i ett skilt inlägg.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s