Pingstannandaain

Hovovindin ti messåmarin

I dag skulle vi egentligen firat Annandag Pingst som en röd dag, men den slopades 1992.  Förr brukade man ha som it gamalt mark att den vind som blåser på Pingstannandaain e hovovindin ti messåmarin.  Det innebär att den vind som blåser idag ska vara huvudvind ända fram till midsommar.

Enligt prognosen ska det vara östlig vind i dag, vilket skulle tyda på lite varmare väder än normalt på försommaren.  När det blåser från öster brukar vi få in varm luft från Ryssland, det vi kallar för ryyssvärman.

Ofta brukar det vara nordanvind på Annandag Pingst, vilket förebådar kyligt väder på försommaren. Man får ju ändå ta gambä martjin med en nypa salt.

Väderprognos för dagen

 

8 tankar på “Pingstannandaain

  1. kicki Inläggets författare

    Pingstnåolan är bekant även här. Just för att det brukade blåsa nordanvind på pingst

    Gilla

    Svara
  2. PJ

    Detta hittade jag på nätet från bondepraktikan: 18/5 Om ”lillsommaren” i maj (vilken infaller tre dygn före och tre dygn efter den 18 maj) är kylig blir det en varm sommar. Är dygnen däremot ljumma blir sommaren kylslagen. – Det skulle betyda en kylig sommar i år. Den som lever får se.

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    Lillsommaren skulle vara samma som Eessmess då. Det där med tre dygn före och tre dygn efter har jag också hört.

    Det känns i alla fall som det är vanligare med kyla i maj än värmebölja.

    Gilla

    Svara
  4. GO

    I våra släkter har vi alltid talat om att vädret på annandag påsk skulle bestämma vädret till midsommar så det är väl därför som det sällan har stämt med verkligheten enligt mina anteckningar.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar