Pärr

Fortfarande inne på samma område – ilska och bråk. Sluot ti pärr, ja årk it na meir!  Så kan mammor säga när de inte orkar lyssna på när barnen bråkar som värst.  I vår dialekt betyder pärr alltså att man bråkar, gnabbas eller rentav slåss.

Det hör väl till i de flesta familjer att syskon inte drar jämt hela tiden.  Jag kommer ihåg från min barndom att min lillebror och jag också brukade pärr.  Han var väldigt lättretad elo heitleevra och gick lätt till handgripligheter.  Jag antar att jag brukade retas med honom, även om jag har förträngt det.

Det brukade ofta bära till när mamma och pappa gick ti föusi.  Jag minns särskilt en gång när han blev ordentligt uppretad och klättrade upp på köksbänken och tog ner tjötyxin (köttyxan).  Med den i högsta hugg jagade han mig genom hela huset och jag fann för gott att ta till flykten och ut genom tvättstugan.  Jag hann undan.

Vi använder också pärr i betydelsen skoja med någon:  It va e så faalit.  Ja pärra jo bara medde!

Har på känn att man längre norrut använder pärr i en annan betydelse.  Kom gärna med exempel!

tjötyxinSåhär såg tjötyxin ut.

4 tankar på “Pärr

  1. kicki Inläggets författare

    Vissa använder pärtta här i våra trakter i betydelsen harma, förarga. Men jag tror inte pärtta hör till vår dialekt egentligen.

    Gilla

    Svara
  2. måsa-mållon

    Jag och en av mina storabröder pärra mycket i skolåldern. Inga köttyxor användes dock.Vi använder ordet i båda de betydelser du anger.

    Gilla

    Svara
  3. kicki Inläggets författare

    Det hör ju till me liiti pärras, tyvärr. Men till all lycka går det ju över längre fram.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar