Tjyyvsot

Läste i dagspressen och även på Vallnaffs blogg att skidåkarna och deras ledare hade haft påhälsning av  tjuvar i Val di Fiemme.  Tydligen finns det folk som är tjyyvso överallt.

Om man förr i tiden fick epitetet tjyyvso var man inte särskilt väl sedd i byn.  Det blev väldigt snabbt allmänt bekant och folk blev försiktiga och mera rädda om sin egendom.  Personen i fråga brukade säga att han/hon hadd hitta e i skåojin eller po veijjin.  Det kunde vara exempelvis en gammal cykel eller ett vagnshjul som fååld me (följde med) i ett obevakat ögonblick.

Själv blev jag också av med mett gambä blå Crescent vilsåpee här i min egen hemby.  Det var nu ingen stor förlust, för cykeln hade jag ärvt av mamma och den hade säkert bortåt 50 år på nacken.  Hur som helst var det någon tjyyvso som var framme.  Man kan säga antingen tjyyvso eller tjyyvsot, men numera kan det nog vara vanligare att säga tjuovakto, som mera liknar standardsCrescentvenskans tjuvaktig.

Googlad bild av en likadan Crescent i samma färg.

Annonser

3 thoughts on “Tjyyvsot

  1. måsa-mållon

    I min hemby fanns det nog en och annan som man skulle hålla ett extra öga på,det liksom ”följde med” saker där de drog fram. ”Tjuuvakto” eller ”langfingro” använder vi.

    Gilla

    Svara
  2. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Sjetso(t)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s