Aavfektrin

När man börjar studera olika skidstilar i världscupen och nu i VM kan man konstatera att det är ganska lätt att känna igen många po aavfektrin – alltså på sättet de rör sig i spåret.  Man kan se på långt håll när Kowalczyk kommer kangland (vaggande) i spåret i sin lite kantiga, bökiga stil med yviga rörelser, speciellt i fristil.  En annan kännspak åkare är Johaug med sin höga, lite stressiga frekvens.

Av de våra åker Kyllönen i elegant, kännspak klassisk stil – man känner igen aavfektrin från Kuitunens glansdagar.  Saarinen har också en egen energisk klassisk åkstil, då hon liksom hugger sig fram i vägvinnande stil.  Hennes  aavfektär är lätta att känna igen på långt håll.

Aavfektrin går i arv och det är lätt känna igen exempelvis  gångstil, hållning och gester genom olika generationer i samma släkt.  Vi behöver bara titta på våra egna närmaste för att konstatera hur det ligger till.

Själva ordet aavfektär är nog på utdöende i vår dialekt, men jag tycker det är ett bra ord.

På bilden Saarinen på gång i spåret i Liberec i år. Saarinen

Annonser

5 thoughts on “Aavfektrin

 1. Heidi Nystrand

  Visst är de kännspaka en del av skidåkarna. Personligen skulle jag akta mig för att komma i närheten av Justyna (tanken svindlar) hon har en förmåga att flaxa i skejt så allt i närheten går omkull!

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Justyna har ju en alldeles egen skejtstil som tar stor plats. Såg att hon inte ska delta i 10 km skejt, då hon inte haft så särdeles stor framgång i skejt i vinter. Det skulle säkert löna sig för henne att träna lite mera teknik just i den disciplinen.

  Gilla

  Svara
 3. runeparo

  Ordet aavfektrin har jag aldrig hört. Anne Kyllönen tycker jag har den vackraste klassiska stilen, smidig och elegant. Kuitunen hade en lite speciell stil. Jag minns inte säkert, men jag tror att hon hade rätt så bred armföring. Men väldigt effektiv var den.

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Var tvungen att kolla hennes armföring på YouTube och du har nog rätt i att hennes armföring var bredare än Kyllönens. Likheten dem emellan ligger i diagonalstilen uppför backarna – elegant och vägvinnande.
  Här har vi Virpi på startsträckan i stafetten VM 2007:

  Så överlägset bäst från första stavtaget.

  Gilla

  Svara
 5. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » A – B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s