Langliini

Idag är det fastlagsdagen eller feittisdaain som vi säger.  Av gammalt var det mycket skrock och vidskepligheter runt fastlagsdagen.  Man skulle äta fet mat för att klara den påföljande fastan.  Vi brukade äta klimpsåppon eller faslassåppon med fett kött,  grönsaker, korngryn  och klimpar.  Sedan var det förstås  faslasbollona.

Man skulle också ränna i backen för att få långt lin på sommaren.  Jag vet inte direkt om traditionen att ränn i langliini hörde så mycket ihop med feittisdaain för oss,  utan vi brukade ränn när andan föll på.

Vi visste nog inte vad själva ordet langliini innebar,  utan vi  levde i den föreställningen att langliini var benämningen på det tåg av sparkar som vi satte ihop efter varandra.  Ordets betydelse har klarnat senare i livet.  Som jag minns var det ingen som odlade lin i byn på den tiden mera.

Det var i alla fall roligt med langliini – ju flera sparkar, desto roligare.  Vi ställde upp på Brännasback, som vi tyckte var hög på den tiden och sedan bar det av.  Ett par stod längst bak och sparka faartin och de andra satt på sparkarna.  Det var ju inte så lätt att styra ett sådant ekipage och ibland bar det i diket.  Men ingen hängde läpp för det, utan det var bara roligt när vi tjöörd  åkoll.  Då fick vi under skratt och glam kravla oss upp ur snön  och börja om.

langliini

En googlad bild får illustrera langliini.

Annonser

3 thoughts on “Langliini

 1. kicki Inläggets författare

  Inte en endaste kvar som har ränd i langliini? Nu blir jag verkligen förvånad. Så gammal trodde jag inte att jag var…

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Det var säkert ett lika bra ord, för det visade ju sig senare att langliini egentligen inte var frågan om sparktåget utan syftade på att man önskade långt lin. Det var alltså frågan om en namnöverföring där.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s