Fäälo å fäälona

När det är spårsnö är det lätt att se fäälona (fotspåren) efter både människor och djur.  På morgnarna när jag åker till arbetet kan jag ibland se två spår av katterna i den vita orörda snön.  De brukar trava iväg langsett toovvi ut till stora  vägen på en liten morgonrunda.  På vår trappa har vi in kattfäälo i betongen som ett minne av den  lilla kattunge vi hade då.  Det var Oskar.

Fäälo kan också vara ett adjektiv:  On e friisk å fäälo enno.  Det betyder att hon fortfarande  är i så bra skick att hon kan röra sig obehindrat.  Jag antar att både fäälona och fäälo har att göra med Bild0248verbet färdas.

På bilden syns kattfäälon i betongen.

Annonser

4 thoughts on “Fäälo å fäälona

 1. runeparo

  I Vallvik använder vi fäälan i fråga om spår. Adjektivet fäälo använder vi precis som i Vörå. Jag tror nog det samma gäller i Kvevlax också.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Jag tror att jag hört korsholmare använda fäälan och det är ju så att man ändå förstår varandra fastän någon bokstav skiljer sig.

  Gilla

  Svara
 3. vandravidare

  Angus brukar föli harafääla 🙂 idag känner jag mig inte så frisk å fäälo 😉 bäst att in fäälas ma mytsi så man smittar ner andra

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s