Bekäl, beklo å beklas

E jick jo såndä no idi bekliE va it bekäl!  Så kan det låta om man har någon grej som gett upp och skattat åt förgängelsen.  Det handlar för det mesta om något billigt eller eventuellt något som är gjort av klent material.

On e no it toko bekäl å!  Så kan man elakt säga om någon person och då åsyftar man att vederbörande  har svag kroppsstyrka eller ofta är sjuk och därför inte kan göra så väl ifrån sig.

Beklo är tillhörande adjektiv:  Ja va så beklo så ja steig sneitt å vricka fåotin.

Vissa dagar känns det som om allt går fel ända från morgonen.  Det kan börja med att man tappar kaffefiltret med den gamla somppin (sumpen), som hamnar på köksgolvet: E by beklas diräkt.  Det kan vara ett tecken på att det kan fortsätta ti beklas eller bekäl se.

När VM i skidåkning i Val di Fiemme börjar får vi hoppas att e it by beklas i spåret, så att någon av de våra faller eller bryter stavar.  Både Heikkinen och Strandvall har ju lite för ofta varit ute för sådana missöden.

Annonser

6 tankar om “Bekäl, beklo å beklas

 1. vandravidare

  Beklas brukar det nog göra här med. Ja va så beklo så ja steig sneitt…jag skulle säga dåklo….men att hitta något finare ord är inte lätt 🙂

  Gilla

  Svara
 2. måsa-mållon

  Bekäl och beklo är bekant,men verbet är inte bekant för mig. Vi har ett liknade ord;kåkäl och kåklo. kåkäl är både substantiv och verb. ”E va in kåklo(=vinglig,besvärlig,ojämn) stega. Ja kåkla poå i skåojin.(=stappla,gå ostadigt). Att vara kåklo är också att vara lite fumlig och drullig.

  Gilla

  Svara
 3. PJ

  Alla tre orden är bekanta. Jag kan tillföra att någon är ett bekälbein ifall personen ifråga snubblar eller ställer till det på något vis.

  Jag kom annars att tänka på uttrycket ”skattat åt förgängelsen” som jag i skolåldern länge trodde var ”skrattat åt förgängelsen” 🙂

  Gilla

  Svara
 4. kicki Inläggets författare

  Ståmblarin passar också in på ett bekälbein. Ibland kan man inte göra annat än skratta åt förgängelsen heller:)

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s