Tjälk åpåå uo(r) vedär å i

Som jag nämnt ett flertal gånger stod arbete och arbetsvilja högt i kurs i bondesamhället.  Sådana personer som på något sätt  föll ur ramen uppskattades inte.

Det fanns de som tyckte om ti fäälas (färdas, röra på sig) i stället och de ansågs inte tillföra mycket.  Dem tjälka åpåå uor vedär å i, dvs. de körde (ordagrant: kälkade) omkring i ur och skur. En del av dem ville dessutom också klä sig lite finare än andra.  Allt för att slippa undan nait dagsvärk (något dagsverke).

Om man var en ungdom fick man en ordentlig uppsträckning om man it vila jä naa. De som redan var till åren komna och fortsatte med det beteendet fick lätt en stämpel som byyfåot elo latasåbbil.

Annonser

3 thoughts on “Tjälk åpåå uo(r) vedär å i

 1. PJ

  Jag får åter citera salig mor som ofta sade: E ska järas naa! En dag utan arbete eller syssla var en bortkastad dag för henne. Eller som far brukade säga: dain fåu ti hask.

  Gilla

  Svara
 2. kicki Inläggets författare

  Absolut, så var det. Om husmor inte hade något annat för sig, skulle sticksömmen fram. Lidolöös fick man inte vara. Min far brukade också säga att daain fåo ti hask, om han var tvungen att fara på något möte mitt i dagen.

  Gilla

  Svara
 3. Ping: Gamla talesätt och dialektord » Blog Archive » Rakäl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s